Emailcímek kezelése segédlet

Szerverünkön ügyfeleinknek lehetősége van, hogy kényelmesen, grafikus adminfelületen keresztül kezeljék az előfizetésükhöz tartozó emailfiókokat. (Természetesen amennyiben ön nem szeretne ezzel foglalkozni a fiókok kezelésével szükséges igényeit, kéréseit díjmentesen munkatársaink is elvégzik.)

Az adminfelületen a kapott névvel és jelszóval belépve lehetséges:

  • emailfiókot felvenni vagy törölni
  • jelszót beállítani
  • szükség szerint a különböző fiókokhoz beállított tárhelykvótákat méretezni

A fiókok kezeléséhez nevet és jelszót ezen az emailcímen lehet igényelni: frater_attila@gartel.hu

Az alábbiakban egy segédletet olvashat arról, hogy milyen módon végezheti el saját maga a fent leírt feladatokat. (A képek kattintásra nagyobb méretben is megnyílnak.)

Az admin felület elérése

Az admin felület (Postfix) az alábbi címen érhető el: https://gartel.hu/postfixadmin/users/login.php.

A belépéshez a kapott belépési azonosítót és jelszót kell beírni a megfelelő mezőkbe.

A belépést követően az alábbi felület látható:

A “Domain Lista” fülre kattintva láthatjuk a saját tárhelyünkön használt emailfiókok összesített kvótáját. Ez az elem csak megtekinthető, szerkeszti kizárólag a szerver tulajdonosa tudja.

A postafiókok kezelése

A “Postafiók Lista” fülre kattintva három lehetőségünk is van: megtekinthetjük a jelenleg használatban lévő fiókok listáját, valamint felvehetünk felhasználót vagy aliast.

A lenyíló menüsor “Postafiók Listá”-jára kattintva láthatjuk a tényleges fiókokat, azok minden adatával együtt. A folyamatcsík pontosan mutatja, hogy melyik fiók mekkora helyet foglal el a beállított kvótájából. Amíg a csík színe zöld, addig a fiók rendben van. 75%-os telítettségnél a csík színe sárga lesz, majd ha ennél is jobban megtelik a hely, a csík vörös színnel figyelmeztet a helyzetre. Ha a postafiók betelik, akkor nem képes mindaddig emaileket fogadni, amíg nem gondoskodunk némi szabad hely felszabadításáról.

A felső listacsoportban látható abuse@ és postmaster@ emailfiókok a tárhely szabályos működéséhez szükségesek, ezen emailcímek nem módosíthatóak.

A postafiókokhoz soronként tartoznak az elvégezhető feladatok linkjei. Az utolsó linken (“töröl”) lehet egy fiókot eltávolítani. Figyelem! Mivel szerverünkön az IMAP kiszolgálótípus fut a levelezéshez, az itt letörölt fiók és annak tartalma nem lesz többé elérhető az ön egyik gépéről sem! A törlés a szerveren történik, és a véletlenül letörölt fiókot csak a szerver tulajdonosa tudja visszaállítani.

Ha szerkeszteni kívánjuk valamelyik fiókot, csak kattintsuk a fiókhoz tartozó sor jobb oldalán a “szerkeszt” menüpontra. Az alábbi felületet kapjuk:

Ezen a felületen kizárólag azt a rubrikát szerkesszük, amelyiket módosítani szeretnénk! Tehát ha csak a jelszót akarjuk megváltoztatni, akkor csak a felső két mezőt kell kitölteni. Ha csak a fiók méretét akarjuk megváltoztatni, akkor a jelszó és a név mezőkhöz nem kell nyúlnunk (akkor sem, ha üresnek látszanak), hanem kizárólag a “Quota” mező kell nekünk. Ebben a mezőben a méretezést MB alapon kell megadni: a képen látható példa 2275MB, azaz 2,22GB tárhelyet jelöl. A mező mellett jobb oldalt a zárójelben mindig látható, hogy mennyi szabad hely áll még rendelkezésre a tárhelyen. A szoftver nem engedi, hogy a megadott maximum értéknél nagyobbat állítsunk be.

Ha beírtuk a szükséges változtatásokat, minden esetben legutolsó tennivalóként az alsó, “Save changes” feliratú gombbal mentsük el a változásokat.

Új emailfiók hozzáadása

A “Postafiók Lista” menüből elérhető “Felhasználó felvétele” linkre kattintva tudunk új emailfiókot létrehozni a szerveren.

Ezen a felületen minden mezőt szükséges kitölteni. A felhasználónév mezőbe csak azt a nevet írjuk be, amit a domainnevünk és a @ elé szánunk, tehát a fenti példában látható módon elég a “kitalaltnev”. Ennek formátuma sokféle lehet, de azért vannak szabályai: kisbetűkkel, ékezetek nélkül írandó és nem tartalmazhat bizonyos speciális karaktereket. A leggyakrabban használt formátumok:

  • kitalatnev@domainnev.hu
  • kitalalt.nev@domainnev.hu
  • kitalalt-nev@domainnev.hu
  • kitalalt_nev@domainnev.hu

A név után a szerver automatikusan hozzászerkeszti majd a “@domainév.hu” kiterjesztést, ezzel nekünk nem kell törődnünk, elég csak az emailcím első felét beírnunk.

A jelszómezőbe azt a jelszót írjuk, amellyel a fiókot használni szeretnénk majd. Több fiók esetén érdemes külön jelszavakat megadni, valamint kerülni kell az egyszerű, egyszavas, könnyen felismerhető formátumok használatát. Az “alma”, “körte”, “kutyámneve_1234” vagy a közkedvelt “jelszo” típusú védelem ma már messziről kerülendő, mert percek alatt feltörhetik a fiókunkat, ha ehhez hasonlóan könnyű jelszóval akarjuk védeni. Érdemes jelszókezelő alkalmazásokat igénybe vennünk (pl. Enpass), a jelszó generálásához pedig az alábbi linket: http://www.jelszogenerator.hu/

A “Név” mezőbe a normál, a fiókhoz használt nevünket adjuk meg. Ha mindezzel készen vagyunk, az alsó “Felhasználó felvétele” gombra kattintva már létre is hoztuk az új fiókunkat.

Amennyiben az új fiókot nem a webmailen keresztül, hanem levelezőkliens segítségével szeretnénk használni, kérem olvassa el Levelezőkliens beállítási segédlet oldalunkat is.

Hozzászólások lezárva.